KADINA ŞİDDETE HAYIR!
KADINA ŞİDDETE HAYIR!
Türkiye kadın hakları konusunda kazanımlarını Avrupa da ki birçok ülkeden daha önce elde etti. “ Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın” diyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 5 Aralık 1934’te Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkını tanıyan yasanın kabulü ile, birçok Avrupa ülkesinden önce Türk kadınını yükseltti. Türkiye de kadına seçme ve seçilme hakkı İsviçreli kadınlardan 36, Fransız kadınlardan 11, Belçikalı kadınlardan 14 yıl önce elde edildi.
Her yıl 5 Aralık’ ta Dünya Kadın Hakları günü kutlanmaktadır, bu günün anılması Cumhuriyet’in Türk kadınına verdiği kazanımların değerini anlamak açısından önemlidir, ayrıca kadının toplumda yaşadığı sorunların gündeme getirilmesi, kadın hakları konusunda farkındalık yaratılması açısından önemli bir gündür.
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk Türk kadının sosyal ve kültürel alanda, ekonomide, eğitimde, siyasal alanda, hukukta ,aile içinde, çalışma hayatında, toplumsal yaşamda, eşit haklara sahip olmasının önünü açmıştır. Mustafa Kemal Atatürk ” Dünya üzerinde gördüğünüz her şey kadının eseridir” diyerek kadının toplumdaki önemini belirtmiştir.
Bugün kadınımız birçok alanda kendini göstermektedir, fakat dünyada ve ülkemizde birçok kadın hakları konusunda sorun yaşamaktadır, giderilmesi için yine topluma büyük görevler düşmektir.
En büyük sorun günümüzde kadına şiddet uygulanması ve kadın cinayetleridir. Küresel bir toplum sağlığı olan sorun, toplumdan kaynaklanmakta olup, yine toplum tarafından çözülmesi gerekmektedir, bu da ilk başta eğitimle mümkündür, eğitim ilk önce ailede başlar, şiddet içinde, sevgi görmeden yetişen çocuk ilerde şiddet uygulama eğilimli olur. Ailede baba, anneye nasıl davranıyorsa çocuk onu örnek alır, aile toplumun en küçük yapı taşıdır. Okullarda bu konuda eğitim vermek büyük önem taşır, kız çocuklarının okutulması, ekonomiye katılması önemlidir.
25 Kasım Birleşmiş Milletler tarafından “Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü” olarak kabul edilmiştir. Bu günün amacı kadına yönelik şiddet sorununa ilişkin çözüm yolları bulma konusunda farkındalık yaratmaktır.
Kadının temel hak ve özgürlüklerinin kullanımını engelleyen şiddet, fiziksel ve manevi olarak baskı içeren zorlayıcı, zarar verici sert muameledir. Şiddet sadece fiziksel değil, psikolojik, ekonomik, cinsel, sözel olarak da görülmektedir.
Kadına yönelik şiddeti öngörmede bireysel etkenler kadar, toplumsal nedenlerinde anlaşılması gerekmektedir. Toplumsal algılar, kadına bakış açısı şiddet üzerinde etkilidir. Şiddeti önleme eğitim, hukuki, politik, psikolojik yaklaşımlarla ele alınmalı. Sağlıklı bir toplum için insani değerlere önem veren sağlıklı bireyler yetiştirilmeli, ekonomin iyileşmesi, hukuki düzenlemeler yapılması, cezaların ağırlaşması, aileden başlayarak eğitim kurumları, sağlık kuruluşları, polis, ordu, sivil toplum kuruluşları birlik içinde çalışmalıdır. Bizler birey olarak bu konuda sorumluluk sahibi olmalı ve elimizden geldiğince kadına karşı şiddetle mücadeleye destek olmalıyız. Herkesin bir şekilde farkındalık oluşturabileceğine inanıyorum. Kadına şiddete H A Y I R ! diyorum.