Nalan ŞAHBAZOĞLU

Nalan ŞAHBAZOĞLU

nsahbazoglu@gmail.com

KAÇ SONBAHAR KALDI ÖMRÜMÜZDE

21 Eylül 2024 - 11:48

Sıcak geçen yazın ardından sonbaharın gelmesi ile havalar serinlemeye başladı, bedenimize ve ruhumuz bir ferahlık geldi adeta. İnsan etkilerinin sonucunda yaşanan iklim krizi nedeni ile iklim değişikliği yaşanmaya, yazların daha sıcak geçmesine sebep oldu; bu yüzden bu sonbaharın gelişi ile hüzünlenmek yerine pek bir sevinir olduk.
Yaz ile kış arasında olan mevsim; güz, hazan, bağ bozumu isimleriyle de adlandırılır. Sonbaharda  ağaçlardan sararmış yaprakların dökülmesi ile birlikte üzerimizden dertler, üzüntüler, sıkıntılar dökülür adeta. Hafifçe yağan yağmurun verdiği enerji ise bambaşkadır. Aylarca susuz kalmış topraklar sonbahar yağmuru ile ıslanırken etrafa yayılan mis gibi toprak kokusu cezbeder ruhumuzu. Yağmur; bereket, rahmet, şifadır, yağmur yağarken yapılan dualar, dilekler kabul olunur derler. Sonbahar birçok şaire, bestekâra, ressama ilham vermiş unutulmaz eserler ortaya çıkmıştır.
Sonbaharda tabiat dinlenmeye çekilir, manzara sarıya dönüşür. Çiçekler dökülmüş, meyveler olgunlaşmış, ekinler hasat edilmiş, kelebekler, böcekler çekilmiş. Kuşlar sessizleşmiş, leyleklerin göç vakti gelmiştir.
Evlerde farklı bir telaş başlar, bir yandan çocukların okula başlama telaşı, bir yandan kış hazırlıkları telaşı. Evde artık çorap giyme vakti gelmiştir, üzerimize hafif bir hırka alıp, sıcacık kahvemizi yudumlarken kitap okumak, film izlemek pek keyifli olur. Annemizin mutfakta yaptığı konserve sebzelerin, tarhananın, balkonda kuruyan reyhanın, nanenin kokusu mis gibi burnumuza gelir.

Kırlarda, parklarda oturmak ayrı bir zevktir, ağaçlardan sararmış ve kızıllaşmış yapraklar dökülürken, hafif esen rüzgârın getirdiği sonbaharın kendine has kokusunu soluyarak, kitap okumak, şiir okumak, arada bir başımızı kaldırıp manzarayı seyretmek pek bir keyiflidir.
Deniz kenarında oturmanın keyfi de ayrı bir zevk sonbaharda, artık denize giren kalmamış kalabalığın yerini balıkçı tekneleri almış, tahta bir sandalyede güneşin batışını izleyerek, balık ekmek yemeni tadı farklı olmuştur.
Salaş bir kafede oturup, koca bir yaz göremediğimiz dostlarla sohbet edip, sanattan, edebiyattan konuşup, arada bir birbirimize takılıp şakalaşırken,  serinlemiş havada çayla beraber sıcacık mis gibi kokan börek yemek çok keyifli.
Sonbaharda insanlar daha bir duygusallaşır, yaşanan dostluklar apayrı güzeldir. Sonbaharda yaşanan aşklar daha duygusaldır ve gerçek aşkların genellikle sonbaharda yaşandığı söylenir.
Sonbaharın birçok güzelliği var, bu fırsatı kaçırmayalım ve sonbaharın güzelliğini doyasıya yaşayalım. Ömrümüzde geriye kaç sonbahar kaldı bilinmez, o yüzden güzellikleri görelim ve şu an hayatımızdan geçen en son sonbahardan keyif almaya bakalım.
Daha nice baharlar yaşamak dileğiyle, sevgiyle kalın.
 




 

YORUMLAR

  • 0 Yorum