Nalan ŞAHBAZOĞLU

Nalan ŞAHBAZOĞLU

nsahbazoglu@gmail.com

Ne Oldu Bize?

23 Temmuz 2024 - 12:04

Özgüven nedir?  Günümüzde özellikle toplumumuzda oldukça yanlış anlaşılmakta. Özgüven kişinin kendisi hakkında düşüncelerinin örneğin; zeki olması veya belli bir konuda yeteneklerinin olduğunu düşünmesi gibi ve bu düşüncenin yarattığı duygular ve bu duyguların yarattığı davranış şekilleridir.

Toplumumuzda bu duyguların davranışa yansıması farklı boyutlara ulaşmış durumda, bencillik, utanmazlık, aldatmaca, saygısızlık, adeta özgüven yüksekliği olarak yanlış algılanmakta. Özgüveni olan kişi sürekli kendini geliştiren, ne yapabileceğini bilip, hayatında başarılı olmaya çalışan kişidir.

Toplum olarak bugün birçok değerlerimizi kaybettik, küçüğün büyüğe saygısı kalmadı, büyüğün küçüğe sevgisi, insanların trafikte saygısızlığı, kural tanımamak özgüven yüksekliği sayıldı. Tahammül yok, hoşgörü yok, bencillik had safhada, herkes kendini düşünür oldu. Dürüstlük en büyük erdemken, aldatma, kısa yoldan köşeyi dönme, çalışmadan para kazanma hüner oldu.

Doğru söz söylenmez oldu, yalanlarla dolu hayatlar kurulu oldu. Eskiden söz senetti, şimdi uçtu pul oldu, kimsenin sözüne inanılmaz oldu.

Otobüslerde yaşlılara, engellilere yer verilmez oldu, birde onlara ayrılan yerlere oturulur oldu. İyi insan olmak, kibarlık, duygusallık adeta zayıflık, eziklik sayıldı. Kötü olanlar güçlü sayıldı. Oysa iyi olmak zordur, güç gerektirir. Kötü olmak kolaydır, iyilerin değeri bilinmedi, kötüler bunu özgüven zannetti.

Çocuklar büyük gibi davrandı “aman ne akıllı” dendi oysa akılla ilgisi yoktu bunun, çocuk çocukluğunu bilmeli, yaşının güzelliğiyle yaşamalı ve bu onu geliştirmeli.

Yolda bağırarak telefonla konuşan mı dersin, yolun ortasına arabasını park eden mi dersin, gece yarısı bağırarak sokakta şarkı söyleyen mi?  daha neler neler…

Görgüsüzlük, saygısızlık, utanmazlık özgüven yüksekliği mi oldu? Eskiden âşıklar aşkını karşı tarafa utandığından söyleyemezdi, şimdilerde günde sevgili değiştirilir oldu, sevgilerin aşkında anlamı kalmadı.
Toplumumuz nereye gidiyor?  Değerlerimizi kaybettik bu yanlış algılar yüzünden. Utandığımıza utanır olduk adeta. Kendi kültürümüze sahip çıkmalı, kendimizi ancak doğru davranışlarla, bilgiyle, saygıyla, sevgiyle, dürüstlükle yükseleceğimizi bilmeliyiz. Özgüvenimizi yükselteceğiz derken, yanlış algılar yüzünden kendimizi kaybetmeyelim.

Sevgiyle kalın,

 

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • İlhan Baygül
    1 ay önce
    Yüreğinize kalemize sağlık Nalan Hanım her şeyin çivisi çıkmış durumda ne saygı ne sevgi yüreklerde kalmış. Her gün de kötüye gidiyoruz içimizdeki duyguyu kaleme dökmüşsünüz. Kaleminiz daim olsun. Saygılar esenlikler başarılar diliyorum